Árfolyamgát

Árfolyamgát

1. rész: Takarékszövetkezetek      2. rész: Bankok      3. rész: Árfolyamgát  Fogyókúra
Kívácsi vagy, hogy mennyit kell enned, hogy csökkenjen a testsúlyod?
www.vitalist.hu


Mi is az az árfolyamgát?

Az árfolyamgát lényege, hogy a svácifrank hiteleseknek nem a jelenlegi árfolyamon kell törleszteniük a hitelüket, hanem 180 Ft-on. Azaz jelentősen alacsonyabb havidíjra kell annak számítani, aki belép ebbe a rendszerbe.

Azonban az így felszabaduló havi összeget továbbra sem érdemes fagyir költeni. Az árfolyamgát ugyanis - bár sok kedvezményt jelent - nem tart örökké, és ráadásul egy plusz hitelt is jelent, amit felveszünk ha belépünk. Ugyanis a jelenlegi árfolyam, és a 180Ft közötti különbség tökerészét a bank nyilvántartja, és pár múlva el is kezdi majd behajtani!

Összességében tehát annyi előnyünk származik ebből az egészből, hogy amennyivel most kevesebbet kell befizetnünk, annak egy részét tényleg "megkapjuk örökbe", egy másik részét pedig később kell csak befizetnünk. Addig nálunk lehet, forgathatjuk. Érdemes tehát befektetni valami rövidlejáratú eszközbe, hogy kamatozhasson.

És érdemes minél előbb belevágni, hisz azt a részt, amit "megkapunk örökbe", azt csak a belépéstől kapjuk,nem visszamenőleg. Ez nekem személy szerint havi majd 40.000 Forintot jelent!

Kinek jár az árfolyamgát

Ez egy jó kis jogszabály, így majdnem mindenkinek jár, aki átlagos hitelt vett fel, és nagyjából törleszteni is tudta. Viszont vannak akik előbb beleugorhatnak (pl. köztisztviselők).

A többiek viszont csak pár hónappal később kezdhetik.

A banknak miért jó ez?

A banknak ez egyáltalán nem jó. Majdnem úgy örül neki, mint a hitelkiváltásnak. Éppen ezért mindent meg is tesz, hogy nehezítse a dolgunkat, és minél később tudjunk csak igénybe venni az árfolyamgát intézményét.

Velem konkrétan az esett meg, hogy bementem elindítani az ügyletet, illetve érdeklődni, hogy milyen papírok kellenek hozzá, mik a feltételek, stb. Írtam is egy listát a helyszínen, visszaolvastam az ügyintézőnek, majd hazajöttem. A kért, és létező iratokkal pár nap múlva vissza is mentem, amikor a következő problémákba ütköztem:

  • A lányomnak eddig nem volt adószáma, hisz eddig nem kellett neki. 5 éves ugyanis. Az adószám hiányát még a Magyar Államkincstár is elfogadja ebben az esetben, és elegendő neki a születési időpont, és más személyes adat. (Anyja neve, stb.) Nos a banknak ez nem elég, neki az ötéves lányom adószáma nélkül nem áll módjában elindítani az árfolyamgát igénylését. Egyszóval mehettem az APEH-be sorakozni két és fél órát, hogy kapjak egy adószámot.
  • Az első beutazásom óta "új" szabály lépett érvénybe, és hirtelen szükség lett a gyerek lakcímkártyájára, és adókártyájára is másolatban. Erről az első alkalommal szó sem volt. Még jó, hogy emailben is elfogadta tőlem ezeket az ügyintéző, mert utazhattam volna megint órákat.
  • Az utazás a másik. Amikor a hitelt felvettem a lakóhelyemről átirányítottak a központi fiókba, a belvárosba. Egy "öröm" volt. És persze most is csak ott lehet ezt intézni, és nem a hozzám legközelebb eső bankfiókban. Nagyon kedves!

A kérelmem még be sincs adva, de már kétszer voltam bent, sorakoztam vagy 3-4 órát a bankban, és az APEH-ban, és még egyszer be kell mennem. Illetve feleségem az adóstársam, így mindkettőnknek be kell majd mennünk, ha az elbírálás megtörtént.

Igazán gördülékeny ez az ügyintézés. Kíváncsi vagyok mit kell majd még utólag bevinnem!?További érdekes tartalmak
StarCraft
Verseny
Penészedés
Zombi-mánia
Hírek
Travian élményeim
Maroevich Zsolt
Női sofőr

Kiemelt oldalak
Mesék gyermekeknek
FotoRace - képértékelés
Vitalfood, étrendtervező
Utazás Okosan
Levelezőlista OkosanBabaruha olcsónwww.canga.hu :: Toplista :: Statisztika :: Bannercsere ::