Bankok

Bankok


Fogyókúra
Kívácsi vagy, hogy mennyit kell enned, hogy csökkenjen a testsúlyod?
www.vitalist.hu


Szomorú véleményem a bankokról, és a hitelezésről

Milyen jó is nekünk, hogy tudunk hitelt felvenni a bankokból!

Félreértés ne essék, tisztában vagyok a hitelezés jelentőségével, és rutinus hitelfelvevőnek is tartom magam, azonban a hitelezés feltételei jelenleg szerintem igencsak elkeserítőek. Ugyanis hitelfelvevőként a következőkkel kell szembesülnünk:

 • A bankok egyoldalúan határozzák meg a hitelfelvételi szerződést, így kétségünk sem lehet felőle, hogy ez kinek az érdekeit fogja tartalmazni. A hitelfelvevő teljes mértékben kiszolgáltatottá válik a bank felé mindenféle értelemben. Az egész élet kell egy olyan szervezetre bíznia, amely lelkiismeretfurdalás nélkül el is veszi azt, ha az érdeke úgy kívánja.

  Az ezt biztosító szerződést jellemzően nem is lehet előre elolvasásra elkérni, így csak a helyszínen aláíráskor van lehetőség a több tízoldalas szerződés megtekintésére. Ha pedig az ember veszi a fáradtságot, és próbálja ott a helyszínen elolvasni, értelmezni, akkor sürgetik, szájat húznak, stb. A szerződés nyelvezetének megértése pedig igencsak jogászt kívánó feladat, és nem a hétköznapi embernek való.

 • A hitelezés költségeit is egyoldalúan határozza meg a bank, így akár a felvett összeg többszörösét is vissza kell majd fizetni. De igazándiból ezzel nem is lenne gond, hisz akinek nem kell, ne vegye! Szabad országban élünk! Azonban a felvételkor érvényben lévő költségek, kamatok igen hamar növekedésnek indulnak, és egy egész életre szóló "mulatságot" jelentenek majd nekünk, és még talán az unokáinknak is! És persze az általunk is aláírt szerződés erre is lehetőséget ad a bankoknak.

  Hivatkozva az árfolyamingadozásra, és miegymásra folyamatosan csak növekednek a törlesztőrészletek. Érdekes módon azonban a híreket figyelve hiába látjuk az árfolyamok csökkenését, mindez nem lesz észrevehető a törlesztőrészleten. Hogy abból a "jóságos" többhavi átlagolt árfolyamból miket ki nem lehet hozni?!

  Itt érdemes feltenni a nagy kérdést: Valutahitelesként már sokszor gondolkodtam azon, hogy ugyan miért pont akkor van a hónapforduló - amikor az árfolyamok alapján meghatározzák Forintban a fizetendő összeget - amikor én a legrosszabbul járok? Csak nem vezet a bank egy nyilvántartást, ami alapján több tíz évre visszamenőleg meghatározható az az egy nap, amikor átlagosan a legkedvezőbb számára az árfolyam.

 • Arról már nem is beszélek, hogy a felvételt megelőző procedúra mennyire megalázó, és kényelmetlen a hitelfelvevőnek. Én példul precíz embernek gondolom magam, így mindig listát írok, hogy milyen papírokra van szüksége a banknak, és ez alapján viszem be az iratokat. Azonban hogy hogynem, mindig akad valami, amit nem vittem be. Hol azért, mert "Hát azt nem mondtam? Pedig az is kellene.", vagy azért mert fentiek miatt az ügyintézés több hónapig is elhúzódik, és "Időközben változott az üzletszabályzat, így már az is kellene."

  És arról sem érdemes szólni, hogy a nemfizetők az utcára kerülnek, hisz egy 50%-ra megterhelt ingatlant negyedáron árvereznek el a hitelfelvevő feje fölül, így a felvett hitelt sem fedezi az árverés. Nekem például az értékbecslő a bekerülési költség 70%-ára becsülte a házam, ami jelenleg arra lenne elég, hogy csak egy minimális hitelem maradjon, ha elárvereznék mindenem. Ez azért szomorú, mert én az építkezésbe úgy kezdtem bele, hogy volt egy lakásom, amit saját erőként fel is használtam, azaz eladtam és árából téglát vettem. Így baj esetén elúszott egy 50 négyzetméteres lakásom, és már csak néhány millióval fogok után tartozni a banknak. Ez pedig azt jelenti, hogy mindenemet eladva 3 évig béreltem egy házat közel 13 millió forintért. Jó üzlet???

Megtörtént

És most jöjjön néhány igen érdekes eset, ami velem vagy a nagyon közeli ismeretségi körömben törtnét meg.

Frankhitelt vettem fel 180 Forintos árfolyamon, de még pont belefértem az árfolyamgát feltételei közé. Így most ismét 180 Forintos árfolyamot fizethetek, mint az első törlesztőrészletemnél. Azonban hiába fizetek én most is ezen a 180 Forintos árfolyamon, valahogy mégiscsak jelentősen többet fizetek most, mint a hitel felvételekor. Pedig az árfolyam ugyanaz! A kérdés adott, de válaszok nincsenek.

A másik, hogy egy öröklési ügyben valahogy lezáratlan maradt az elhunyt bankszámlája, sőt az elhunyt még a halála után hitelt is kapott, de erről senki sem tudott semmit. Oké, valaki elnézett valamit, előfordul az ilyesmi. Optimális esetben a bank küldi a havi kivonatot, meg a befizetnivalót, és mindez kiderül egy-két hónap alatt, és az ember utánajár, és elintézi. Azonban itt most nem ez történt, hanem 16 év után küldték az első papírt, hogy a felvett összegnek már több mint a tízszerese a tartozás! És mindezt az örökösnek kell kifizetni.

De vajon a 16 év alatt miért nem jutott eszébe a banknak egyszer sem szólni, hogy "Figyelj már te marha, így gyűlik a tartozásod!"? Csak nem arról van szó, hogy az így felgyűlő büntetőkamatok, és egyéb költségek jobb hozamot biztosítanak a bank számára, mintha tőzsdéztek volna azzal a pénzzel? És 16 év után hogy jutott eszükben elővenni ezt az ügyet. Rozika a titkárságon talán nagytakarítást végzett az irattárban és egyszercsak ráakadt erre az elkallódott papírra? Vagy inkább az a valószínűbb, hogy az ilyen ügyekről vezetnek egy nyilvántartást, amivel igenis kiemelten foglalkoznak, csak minket nem értesítenek erről, hisz nem éri meg nekik?

Végszó

Teljesen laikusként is belátom hogy a mai világban a hitelezésre igenis szükség van. Enélkül felborulna az, amit ma pénzügyi világnak hívunk. Azonban hogy mindezt miért nem lehet emberi körülmények között intézni,és miért kell a hitelfelvevőt megnyúzandó állatként kezelni, azt nem tudom. Mindez szerintem igen szomorú.További érdekes tartalmak
Simándy József
Tartalomgyártás
Levelezőlista Okosan
Ki a kurva?
Verseny
Politikai szavazás
Spam
Dallas, Ewing

Kiemelt oldalak
Mesék gyermekeknek
FotoRace - képértékelés
Vitalfood, étrendtervező
Utazás Okosan
Levelezőlista OkosanHonlapszerkesztéswww.canga.hu :: Toplista :: Statisztika :: Bannercsere ::