Cumi nélkül

Cumi nélkül
Cumi nélkül   Nem alszik a baba!


Fogyókúra
Kívácsi vagy, hogy mennyit kell enned, hogy csökkenjen a testsúlyod?
www.vitalist.hu


Cumival, vagy anélkül?

Születés után a szülőknek rögtön egy csomó kérdésben dönteniük kell a gyermekneveléssel kapcsolatban. Mennyire hagyjuk sírni a gyereket, miket adunk neki enni, milyen játékokat kapjon, mikor ehet először csokit, stb.?

De talán az egyik kulcskérdés mégis az, hogy kaphat-e cumit, vagy sem?

Mindenféle szakképzettség nélkül a hallott pletykák, tévhitek, és komolyabbnak tűnő vélemények alapján pár, a cumi mellett szóló érv:

- Nyugodtabb a gyerek
- Csendesebb a gyerek
- Kevesebb más - még a cuminál is rosszabb - dolgot szed be a szájába
- Egyszerűbb leszoktatás

Hasonló forrásokból származó cumiellenes érvek:

- A fogai tönkremennek, összevissza nőnek
- Nem túl higiénikus
- "Az én gyerekem ugyan nem fog cumizni!"

Én saját tapasztalatból mondom, hogy ugyan megpróbáltuk cumi nélkül, de pár átordított éjszaka után hamar feladtuk az elveinket, és vettünk egy cumit. Senkinek sem jó az, ha nem alszik a család egyetlen tagja sem.

A cumi megnyugtatja a kicsit, és laikusként semmiféle káros mellékhatását nem tapasztaltuk. Jelenleg már régerég elhagytuk a cumit, és a fogorvosi ellenőrzésen is jeles eredménnyel mentünk át. Se szuvasodás, se deformálódás, se semmi.

Idősebb korban pedig viszonylag egyszerűen el tudtuk venni tőle, amikor már eljött a leszoktatás ideje.

Leszoktatás, egy megtörtént eset leírásával 

Nézzük először a cumi nélküli gyermekeket. Ők, mivel nincs cumijuk, elég jó eséllyel valami mást fognak keresni, amit folyamatosan a szájukban tarthatnak. És hát mi az, ami mindig kéznél van? Természetesen az ujjuk!

Ebben ugyan nincs tapasztalatom, de talán célszerű már az elején visszafogni ezeket az ujjszopós kísérleteket, mert a későbbiekben már tutira nehezebb lehet. Akkor már jöhet a kesztyűben alvás, stb.

De nézzük meg a cumiról történő leállást! A mi példánkat írom le, hátha ez segít valakinek.

A kezdeti időkben nem volt probléma a cumival, egy-egy cumi hetekig, akár 1-2 hónapig is kitartott. Gyakorlatilag csak akkor cseréltük le, amikor már úgy elkoszolódott, hogy a többszöri újrakifőzés sem segített rajta.

Később amikor elkezdtek bújni a gyermek fogai, akkor kezdődött a cumik amortizációja is. A cumis időszak végére gyakorlatilag egy nap alatt szét is rágta a vadonatúj cumit, ami anyagilag már elég megterhelő volt.

Ekkor döntöttünk úgy itt a vége a cumizásnak, megnőtt a gyerek.

Persze nem ment sírás-rívás nélkül, de megoldottuk! Első körben az éppen aktuális cumiról, ami már amúgy is elég meggyötört volt, levágtam ollóval a cumirészét, és úgy adtam oda a gyereknek. Ment is először a nagy csodálkozás, aztán meg elkezdődött a hiszti.

De ekkor már nem volt visszaút, hisz nem is volt otthon másik cumi, a helyzetet meg kellett oldani. Ezt meg is beszéltük gyerekkel, hogy pontosan hogyan is fogjuk megoldani. Tehát én elkaptam a gyerek felsőtestét, párom pedig a lábait, és elkezdtük húzni. Addig addig húztuk, - nagyokat nyögve közben - míg meg nem nőtt, és nagylány nem lett belőle! :D :D :D

Miután a lányunk ilyenformán kb. 5 perc alatt nagylány lett, közölte hogy ő már úgyis felnőtt, így nem is baj hogy elromlott a cumi, úgysincs már rá szüksége. Ezután már eszébe sem jutott többé a cumi. ;)

A lényeg, hogy valami frappáns - a gyermek számára is érthető - ötlettel szerintem viszonylag fájdalommentesen le lehet szokni a cumiról.További érdekes tartalmak
Chicco babakocsik
Levelezőlista Okosan
Összeesküvés
Cumi nélkül
Bankok
Babakocsi-választás
Nyaralás
Alma: dalok

Kiemelt oldalak
Mesék gyermekeknek
FotoRace - képértékelés
Vitalfood, étrendtervező
Utazás Okosan
Levelezőlista OkosanFormákwww.canga.hu :: Toplista :: Statisztika :: Bannercsere ::