Zombi-mánia

Zombi-mánia


Fogyókúra
Kívácsi vagy, hogy mennyit kell enned, hogy csökkenjen a testsúlyod?
www.vitalist.hu


Bevezető

Nemrég találtam egy igen gyenge, ugyanakkor szórakoztató flash játékot a neten. Egy várost kellett elfoglalni, építeni ezt-azt, és leölni pár zombit. Semmi akció, inkább csak stratégia. Viszont később rájöttem, hogy ez csak egy csali-játék, mely egy igazán remek MMORPG-re hívja fel a figyelmet. Ez a játék pedig a Deadfrontier.

deadfrontier_zombi_mmorpg 

A játék lényege a zombik öldösése, amit különféle fegyverekkel tehetünk meg, és persze hogy mindeközben fejlődjünk is. Minél több zombit megölünk annál magasabb szintre juthatunk, és annál jobb fegyvereket használhatunk. Ölhetjük az élőhalottakat különféle pisztolyokkal, vadászpuskákkal, de drancsírozhatunk lácfűrésszel. Sőt nemes egyszerűséggel akár agyon is csaphatjuk őket egy szívlapáttal. ;)

A játék nyelve angol, és a többiekkel történő kommunikáció is főként ezen a nyelven zajlik. Azonban rengeteg náció kiveszi a részét az öldöklésből. Sok a spanyol, de beszélgettem már itt ausztrál tanárral, vagy indonéz diákokkal is. Az angolt viszont nagyjábol mindenki bírja azon a szinten, amire itt szükség van. Ha ez nem menne, akkor a googli fordító a barátunk!

Ebben a leírásban egy áttekintő képet próbálok adni erről a remek játékról, és igyekszem felhívni a figyelmet pár buktatóra is. Mindezt persze a saját tapasztalataimra építve. Emiatt azonban könnyen lehet, hogy másvalaki teljesen másképp csinálná...

Indulás

A játék egy böngészőben fut, és bár valódi 3D-s megjelenítése van, ami elfogadható minőséget is jelent egyben, azért emiatt nem kell nagy csodára számítani. Nem ez az erőssége.

Viszont így ahhoz, hogy el tudjunk kezdeni játszani, nem is kell más, csak regisztrálni az oldalon, és már kezdhetjük is.

Regisztrációkor ki kell választanunk milyen karakterrel legyünk. Rengeteg féléből választhatunk. Lehetünk orvosok, tanulók, atléták, de akár katonák is. Érdemes mindegyiket végignézni, mert mindegyik típusnak más-más előnye van. Valamelyik kitartóbban tud futni, valamelyiknek több a pénze induláskor, vagy egyszerűen csak kapásból tudja kezelni a géppisztolyt. 

Saját véleményem alapján a magasabb kezdőtöke fabatkát sem ér, hisz pár órás játékkal ennek akár többezerszeresét is össze tudjuk szedni. A játékban nagyon sokat számít viszont, hogy milyen gyorsan tudsz futni. Ez az egyik legfontosabb tulajdonság (Agility)! Tehát érdemes erre az elején koncentrálni. Nem csak a gyors zombikat tudod így könnyebben kezelni, de a játéktér is igen nagy, és így gyorsabban jutsz el a célodhoz.

A másik fontos szempont, hogy hogyan keresed majd a pénzt, amiből a fegyvereket, és a lőszert veszed. Ha ugyanis orvos leszel, akkor jó pénzért gyógyíthatod a többieket. Mérnökként javíthatsz páncélokat, szakácsként meg süthetsz kaját! Ez egy igen remek pénzkereseti forrás, illetve legalább ezekért a szolgáltatásokért nem kell majd másoknak fizetned, viszont némileg behatárolja a fejlődésedet. Egy biztos, egy magasszintű páncél megjavítása olyan sokba kerül, hogy azt a regisztrációt követően elképzelni sem tudja az ember.

Érdemes tehát úgy nekikezdeni a játéknak, hogy az első karakterünkkel csak tanulunk, és ha már elértünk egy 20-30as szintet, és már mindent értünk, akkor újrakezdeni, és így már jóval hatékonyabban játszhatunk. Ez azért sem olyan nagy időveszteség, mert a későbbiekben majd tapasztalni fogjuk, hogy komoly segítséget jelenthet egy plusz karakter a játék során. Nekem most jelenleg 7 karakterem van! :)

Fejlődési irányok

Ahogy irtjuk élőhalottá változott felebarátainkat egyre magasabb szintekre jutunk. Nem lehetünk azonban mindenben profik, specializálódnunk kell. A fejlődés egyre lassul, egyre több zombit kell megölni, hogy egyre magasabbra juthassunk, így a játék kezdete alapvetően határozza meg a jövőnket. A fejlődés két párhuzamos szálon történik. Az egyik a fegyverhasználat, a másik a testi adottságok.

Fegyverhasználat terén kezdésképpen a puskákat, és pisztolyokat szerintem érdemes elfelejteni, és a közelharci fegyverek (meele) terén jártasságot szerezni. Ezek csendesek, és hatékonyak. Nem jön a nyunkra egy egész zombihorda, ha nekifogunk mészárolni. Ugyanis ha elsütünk egy shotgun-t, akkor a zajra felfigyelve még a szomszéd utcákból is odasereglenek, hogy lerágják a lábunkat!

Ha már elég erősek vagyunk a közelharcban (100-110-es érték a maximum), akkor mehetünk tovább. A következő irányok lehetségesek:

  • A pisztolyok, távcsöves puskák (rifle) igen hatékonyak főleg magasabb szinten. Kevés lőszerrel igen sok zombi leölhető. Nagyon pontosak is, és ami a fő szintén "csendes" fegyverek, nem csődülnek a zombik a nyakunkra, ha nekiállunk célbalőni. Viszont ha már nyakunkon a baj, és egyszerre 50-100 dühös élőhalott kerget, akkor jobb ha gyorsan tudunk futni, mert hamar szétszedhetnek. (Egy 100-as szintű puskával azért már ez sem jelent komoly gondot) 2000-3000 tölténnyel bátran nekivághatunk egy hosszabb kirándulásnak is, ha mindenre lövünk ami mozog, akkor sem fog elfogyni. Ezek a fegyverek induláshoz remek választást jelentenek, azonban magasabb szinteken már érezni fogjuk, hogy kevés amit tudnak.
  • A shotgun-ok, és gépfegyverek remekül állítanak meg igen népes, és lelkes zombihordákat is, azonban nagyon hangosak, így szükség is van az erejükre, hisz ha elkezdünk lődözni, akkor seregleni is fognak a mindenhonnan. Gépfegyverekkel eséllyel szállhatunk szembe a szokásosnál nagyobb, és gyorsabb vezér-zombikkal is. Azonban nagyon pazarolják a lőszert, így a gatyánkat is rákölthetjük. Ez főleg a játék elején még nagyon problémás tud lenni. A fejlettebb gépfegyverek gyári tájékoztatóján ez áll: "Fucking fast firing speed", azaz kibaszott gyorsan ellövi az összes lőszered! 10-20.000 lőszerrel érdemes a nagyobb zombi-gyilkolászós túráknak nekivágni, de akkor is csak módjával lődözni.

Szerintem érdemes első körben (meele) kardokkal, késekkel kezdeni, majd áttérni a láncfűrészekre, majd ha ezeket a közelharci fegyvereket már tudjuk használni, egy csendes puska (rifle) jó barátunk lehet. Ezzel a párosítással - bár néha azért érdemes menekülőre fogni - már elboldogulhatunk. Ezután érdemes csak dönteni, hogy gépfegyver, vagy shotgun. Ezzel a stratégiával nem fog a pénzünk sem elfogyni, ugyanakkor mindent elérhetünk, amit csak akarunk.

A másik - párhuzamos - fejlődési irány a testi adottságok a gyorsaság, pontosság, erő, stb. Itt sem mindegy, hogy mire koncentrálunk. Például a jobb, nehéz páncélok használatához erőre van szükség, azonban ha elég gyorsak vagyunk, az elején megspórolható a páncél! ;) Érdemes tehát az elején a gyorsaságra koncentrálni, illetve ha a közelharci fegyverekkel (meele), vagy távcsöves puskákkal játszunk, akkor második körben a kritikus ütések bevitelét, és a pontosságot is erőltessük. A kitartás, és újratöltés fejlesztése nélkül elég sokáig el lehet karistol, így ezeket érdemesebb hanyagolni az elején.

Összességében elmondható az, hogy jobban járunk, ha mindig csak egy tulajdonságunkra koncentrálunk, és azt tökéletesítjük végig, majd ha már nem lehet tovább fejlődni azon a ponton, akkor továbblépni egy másik tulajdonságra. Így már alacsony fejlettségi szinteken is elég erősek lehetünk, és könnyebben boldogulhatunk a jobban jövedelmező pályarészeken is. Ellenben ha mindenben ugyan, de csak keveset fejlődünk, akkor egyszerűen felzabálnak a zombik a nehzebb részeken, a könnyebb pályarészek azonban nem elég jövedelmezőek egy magasabb szintű karakter fenntartásához. Így egyszer csak nem lesz pénz már az orvosra, és igen nehéz helyzetbe kerülünk.

Bázisok

Négy bázis van ahol állomásozhatunk. Ezek különböző nehézségi szintűek. Minél keletebbre, minél jobbra található egy bázis annál durvább zombikkal találkozhatunk a környékén, annál nehezebb odajutni, és annál több pontot és pénzt lehet ott összeszedni.

A bázisokon találhatóak a piacok is melyek igen fontosak. Itt lehet ugyanis eladni a városban talált cuccokat, a hullákról lehúzgált bakancsokat, vagy levágott zombikezeket. Viszont minél keletebbre vagyunk, annál kevesebbet érnek a cuccaink a piacon, így érdemes átgondolni, hogy ingázzunk-e a bázisok között! Sokat lehet keresni kizárólag csak a kereskedéssel is!

A piacon kereshetünk magunknak fegyverkovácsot a félbeharapott páncéljaink kijavításához, vagy szakácsot, hogy főzzön nekünk valami finomat.

Küldetések, főnök-zombik

Minden bázison kapunk küldetéseket, melyekért kiemelt pénz és fejlődéshez való pontok a jutalom. Érdemes ezekre rászánni az időt, mert bár egy idő után unalmassá válhatnak, azonban megérik a fáradtságot. Itt is áll, hogy minél nehezebb szintű bázison kapjuk a küldetést, annál nagyobb lesz a jutalom.

Itt érdemes még beszélni a főnök-zombikról is. Ezek valami kib*szott nagy benga állatok, gyakran lángolnak is, és sokkal gyorsabbak, és erősebbek is nálad! A város bármelyik pontján feltünhetnek és ott megkeserithetik a szegény alacsonyszintű játékosok életét. A legyőzésükhöz igen nagy rutin, még jobb fegyverek, de főként pár jóbarát segítsége ajánlott. Minden egyéb esetben inkább a futás javasolt. Ebben az esetben viszont igecsak jól jön, ha korábban a gyorsaságunkat fejlesztettük, és gyorsasági bónusszal rendelkező páncélt is viselünk.

Később azonban - ha már képesek vagyunk megölni őket - már akár kereshetjük is a találkozást. A megölésükért ugyanis sok pont jár, és a haláluk után a dögöt átkutatva gyakran igen értékes tárgyakra lelhetünk, amit aztán a piacon eladhatunk.

Amire érdemes figyelni

  • Ha nem rakjuk a pénzünket bankba, akkor a halálunk esetén mindent ellopnak tőlünk, ami a zsebünkben volt. Kivéve ha van egy titkos dobozunk, de ez drága mulatság, és vannak korlátai. Tehát irány a bank!
  • Éhesen nem esik olyan jól a zombihentelés! Nem is kapunk érte annyi pontot, lassaban fejlődünk. Továbbá orvosként, vagy mérnökként nem vállalhatunk egy kis mellékest sem, ha éhezünk. Éhesen a karakterünk sztárjkolni fog. Tehát irány a piac, és keressünk egy szakácsot, akit lefizethetünk!
  • Ha már a zombik lerágták az egyik lábunkat, kissé lassabban megy a sprintelés! Komolyabb sérülés után már csak vánszorogni tudunk, és könnyen lerágják a másik lábunkat is. Irány a körzeti orvos, és varrasuk vissza vele minden lerágott testrészünket!
  • Ha a páncélzatunk félbetörött, vagy egyszerűen a felétt már leszaggaták rólunk, akkor már koránt sem véd annyira, mintha új lenne. Sőt, ha vannak a páncélhoz tartozó bónuszpontok, azok sem érvényesülnek. Szóval érdemes egy mérnökkel mielőbb megjavíttatnunk!
  • A pénz ugyan nem boldogít, azonban nélküle még ebben a játékban sem lehetünk meg. Egy 40es szinten lévő karakter halál utáni felélesztése 10-20.000$. Pénzt pedig fosztogatással, kereskedéssel lehet szerezni. Minél nehezebb pályarészekre merészkedünk, annál többet. Érdemes emiatt némi tartalékot is képezni, hátha megszorulnánk valamikor. Esetleg némi gyógyszert, és kaját felhalmozni a raktárunkban.
  • Nem elhanyagolható szempont, hogy a fejlődésünk során egyre drágább lesz minden szolgáltatás, amit igénybe vehetünk. Továbbá egy 7es karakter még jóllakik egy 5$-os hotdogtól is, azonban egy 45ös karakter már nem éri be egy 5000$-os kaviárnál kevesebbel. Ráadásul a komolyabb fegyverekbe való lőszerek is sokkal drágábbak, mint az egyszerűbb társaikba valók. Egyre nagyobb pénzek fognak a kezeink között forogni.

Végszó

zombiCsak a halott zombi a jó zombi! Nem is érdemes tehát tovább vesztegetni az időt, kézbe a szívlapátot és üss agyon gyorsan párat! Csak hogy jobb napod legyen! :DTovábbi érdekes tartalmak
Bankok
Béka-kirakós
Alma Együttes
Hitelkiváltás 2. rész
Ragassz okosan!
Hírek
Mondások
Konnektor

Kiemelt oldalak
Mesék gyermekeknek
FotoRace - képértékelés
Vitalfood, étrendtervező
Utazás Okosan
Levelezőlista OkosanFormákwww.canga.hu :: Toplista :: Statisztika :: Bannercsere ::