Honlapszerkesztés

Honlapszerkesztés
Weblapépítés Honlapszerkesztés Webfejlesztés


Fogyókúra
Kívácsi vagy, hogy mennyit kell enned, hogy csökkenjen a testsúlyod?
www.vitalist.hu


Honlapszerkesztés hatékonyan

Jelen cikkben az összetettebb, üzleti jellegű honlapok szerkesztéséről fogok beszélni, és saját webfejlesztői tapasztalataimra építem mondanivalómat. Ebből kifolyólag nem is kimondottan az üzemeltetőknek szól ez az anyag, inkább webfejlesztőknek.

A hatékony honlapszerkesztés alapelve az egyszerűség. Igyekezzünk mindent a legegyszerűbben, és leggyorsabban elvégezni. Mindez az egyszerűsítés persze nem mehet a minőség, vagy a funkcionalitás terhére. Azaz nem hagyunk ki semmit, amire szükség van, és két elérhető megoldás közül mindig a jobbat válasszuk. A robosztus, és bonyolult dolgok mindig tele lesznek hibákkal is.

De akkor miről is van szó?

Egyszerűség alatt azt értjük, hogy felesleges "csicsázni" a honlapot, a leendő olvasót is -, és a keresőmotorokat is a tartalom érdekli. A rendelkezésre álló felület úgyis mindig szűkös, takarékoskodjunk vele, és kerüljük a felesleges részeket. Mindenki tudja például, hogy hány óra van éppen, felesleges - és idegesítő is - egy egérkurzort követő szálló óra megjelenítése.

Ha még nagyon az elején vagyunk a készülő weboldalnak, akkor azért hébe-hóba elsüthetünk egy díszítő-modult, de amint felmerül a kérdés, hogy egy feltétlenül szükséges elemet hova is rakjunk, ne habozzunk örökre eltüntetni a funkció nélküli részeket honlapunkról.

Törekedni kell ugyanakkor a felhasználói élmény fokozására. Ez alatt azt értem, hogy célszerű mindent a felhasználó keze alá helyezni, hogy ne kelljen keresgélnie, ezerszer kattintania, mire a kívánt funkciót eléri. Ezt a legkönnyebben úgy tehetjük meg, ha saját rendszereinket egy ideig használjuk is. Ekkor számos olyan kényelmetlenségre ráakadhatunk, melyek a leendő felhasználók számára is problémás lesz. 

A design-ra, és kinézetre nem térnék ki bővebben, de mindenképpen javaslom az egyszerű -, visszafogott megjelenést. Azzal nagyot nem lehet hibázni. Javaslom a célzott szörfözést olyan honlapokat keresve, melyek kimodottan igényesen néznek ki. Mások munkáit nézegetve remek ötletekre bukkanhatunk.

Webfejlesztési tanácsok

A másik nagyobb - és említést érdemlő - terület már inkább programozói szemléletet igényel. Törekedni kell ugyanis az újrahasznosítható kódok írására. ( Nem kell megijedni, az OOP rejtelmeibe most nem szándékozom elmélyülni. :)

De nézzünk erre egy példát:
Én személy szerint sokat dolgozom különféle tartalomkezelő rendszerekkel (Joomla, Drupal, stb.), de amikor a saját weboldalaimról van szó, akkor általában a magam számára kifejlesztett tartalomkezelő-motorral dolgozom.

Ennek előnyei:
- Minimális forráskódot tartalmaz, így minden további nélkül átlátható a működése.
- A sok felesleges lehetőség helyett csak a szükségeseket tartalmazza a saját igényeimnek megfelelően
- Egy átlagos tartalomkezelővel szemben egy hatalmas kaput hagytam a forráskódok tartalomként való kezeléséhez (ami érthető módon korlátlan szabadságot eredményez, lásd az okosan.org felületein egy komplett levelezőlista-rendszert is meg tudtam valósítani.)

Fentiekből persze látszik, hogy ez így nem egy minden igényt kielégítő eszköz, viszont nagyon könnyen testreszabható és bővíthető, így ahol a funkcionalitása elegendő, ott bizony fel is használom.

Érdemes továbbá a weben elérhető modulokat használni. Például nem javaslom senkinek egy saját chat-modul megírását, hiszem ezer és egy ingyenesen is elérhető forrással rendelkező ilyen van az interneten. Egyszerűen rákeresünk a google-ban, letöltjük, nagyjából megértjük a működését, ez alapján kicsit testreszabjuk, és beillesztjük a saját honlapunkba.

Összefoglalva

Én komplett rendszerek egy az egyben történő használatát csak akkor javaslom, ha eldöntöttük, hogy hosszútávon mindig mindent azzal a rendszerrel kívánunk megoldani. Ebben az esetben igyekezzünk magunkat kiképezni a kérdéses rendszerből. Például ha a Joomla tartalomkezelő tetszik nekünk, és letesszük mellette a voksunkat, akkor képezzük is magunkat a témában!

Ellenkező esetben elég gyakran fogunk úgy járni, hogy egy igen egyszerű -, de szükséges funkció megvalósítása miatt jóval többet fogunk dolgozni mint kellene. Lehet, hogy rossz a példa, de mondjuk a honlapunkon szeretnénk dupla hasábokban látni a cikkeket, de a letölthető erre szolgál bővítmény hibás, akkor állhatunk neki áttúrni a többezer-, több tízezer sornyi kódot.

Ha nem akarunk például elkötelezett Joomlások lenni, ráadásul igen változatos területeken építünk weboldalakat, akkor célszerű az alapokat mindig előről kezdeni, de a korábban már bevált kisebb építőkockákból építkezni. (Ezeket a kisebb funkcionalitásuk miatt jó eséllyel nem kell majd változtatni se.)További érdekes tartalmak
Szabó Tibor
Lőwy Árpád
Gatech Bt.
Nem alszik a baba!
Maroevich Zsolt
Mondások
Sörkollektor
Verseny

Kiemelt oldalak
Mesék gyermekeknek
FotoRace - képértékelés
Vitalfood, étrendtervező
Utazás Okosan
Levelezőlista OkosanHírekwww.canga.hu :: Toplista :: Statisztika :: Bannercsere ::