A magyar nyelv

A magyar nyelv


Fogyókúra
Kívácsi vagy, hogy mennyit kell enned, hogy csökkenjen a testsúlyod?
www.vitalist.hu


Magyarul beszélni nem is olyan könnyű. Magyarul -, és ráadásul helyesen pedig még nehezebb. Nem véleten, hogy ezt tartják a világon az egyik legnehezebben megtanulható nyelvnek. Tehát ha édes anyanyelvünkről szuperlatívuszokban beszélünk, azt nagyon is jól tesszük!

A rengeteg toldalékkal, képzőszócskákkal, sőt néha csak a hangsúlyozással is árnyalhatjuk a jelentést. Bizonyos fogalmakra pedig mérhetetlenül sok szavunk van, melyek mind más és más mértékben bővítik ki az eredeti jelentést. Például az "eszik" szavunkkal megegyező tartalmú a "zabál" is, csak ez nem az illem szerinti étkezést jelenti, hanem inkább az állat módjára történő táplálkozást. De ugyanúgy használhatnánk még a habzsol, fal, csipeget, tömőzik, stb. kifejezéseket is a mondandónk függvényében.

Egy másik érdekessége nyelvünknek, hogy egy-egy szavunk a toldalékoktól, és ragoktól függően számos jelentéssel is bírhat. Főleg ha a szlengek világában is elkalandozunk! Nézzünk is egy példabeszélgetést a "baszni" szavunk köré építve, mely két fiatalember között zajlik egy buli másnapján:

- Azt a tegnapi csajt megbasztad végül?
- Ááá dehogy, baszd meg!
- Mi történt, mit basztál el?
- Bebasztam.
- És?
- Egy bebaszottal baszott baszni, bassza meg!
- Ezt a kibaszást!

Ugye milyen érdekes, informatív beszélgetés kerekedhet egyet szavunk ismételgetéséből? Nézzük is meg gyorsan, hogy mit is jelent mindez a hagyományos formában:

- Sikerült lefeküdnöd azzal a tegnapi lánnyal a buliból?
- Sajnos nem. Azt a rézfánfütyülőjét! 
- De hát mit rontottál el?
- Lerészegedtem.
- És?
- Egy ittas állapotba lévő egyénnel nem volt kedve szexuális kapcsolatot létesíteni, hogy a fene vinné el!
- Hát akkor jól pórul jártál!

A jelentés a második párbeszédben is gyakorlatilag ugyanaz, de valljuk csak be, hogy az első dialógus sokkal "ízesebb", sokkal életszerűbb, és sokkal jobban kifejezi a pórul járt fiatalember csalódottságát is. A "baszott baszni" kifejezés pedig már olyan filozófiai magaságokkba emeli a mondanivalót, hogy ezt már nevezhetnénk a magyar nyelv csimborasszójának is.

A fenti párbeszédet továbbgondolva egyből feltűnhet, hogy nemi aktussal kapcsolatos szavaink értelmezése milyen tág keretek között mozog. Hasonlóan építő jellegű beszélgetés folyhatott volna akár a "szopni" szavunk ismételgetésével is, de ezt már nem fejteném ki részletesen. ;)További érdekes tartalmak
Lőwy Árpád
Buda Gábor
Konnektor
KábelTV
Levelezőlista Okosan
Babakocsi-választás
Chicco babakocsik
Cumi nélkül

Kiemelt oldalak
Mesék gyermekeknek
FotoRace - képértékelés
Vitalfood, étrendtervező
Utazás Okosan
Levelezőlista OkosanNyaraláswww.canga.hu :: Toplista :: Statisztika :: Bannercsere ::