Nem alszik a baba!

Nem alszik a baba!
Cumi nélkül   Nem alszik a baba!


Fogyókúra
Kívácsi vagy, hogy mennyit kell enned, hogy csökkenjen a testsúlyod?
www.vitalist.hu


Alvás helyett csak a sírás

Gyakran fordul elő, hogy alvásidőben még aktív a baba? Már idősebb, és még mindig nem alszik, csak folyamatos dajkálás után? Mostanában költözött külön szobába, és nem megy az egyedül alvás?

Mindig csak a hiszti, az ordítás, a sírás!?

De mit lehet egy ilyen hisztis gyerekkel tenni???

Először is érdemes megvizsgálni, hogy  hogyan jutottunk idáig!

Saját tapasztalatból tudom, hogy ha kicsit nyűgösebb a gyerek, akkor inkább felveszem, csak hagyja már abba a hisztit. Ha ordít valamiért, akkor gyakran a könnyebb út ha engedek neki, mintha kitartanék a saját elképzelésem mellett.

Véleményem szerint ezek a gyengeségek vezetnek oda, hogy a baba kezelhetetlenné válik. Ha kis hiszti után engedem még játszani egy fél órát alvás előtt, legközelebb egy egészet akar majd. Ha ezt már nem engedem, akkor kis hiszti helyett nagy ordítást rendez. Azaz minél többet engedünk meg neki, a baba annál többet akar majd. És minél hosszabb sírás után engedjük meg neki amit akar, legközelebb annál kitartóbban örli majd az idegeinket.

Némi kitartással profi hisztigépet lehet nevelni bármilyen remekül indult babából is!

Anyósok, nagymamák figyelem!

Egy kedves ismerős nagymama azt nyilatkozta, hogy a gyermek szülei azért vannak, hogy neveljék a gyermeket, a nagyszülők pedig azért, hogy elrontsák.

Ez nagyon szépen hangzik, amíg a baba kicsi. Addig lehet a szülőket is bosszantani, a rengeteg csokoládé gyermekbe-táplálásával, ami remek móka, ha az ember nagyszülő.

Azonban érdemes átgondolni, hogy ezzel a gyermeknek segítünk-e, vagy ártunk? Jót tesz-e a mértéktelen csokoládéfalás, vagy az éjfélig tévézés egy háromévesnek, akinek ehhez van kedve? Hogy fog ez a gyerek a nagyszüleihez viszonyulni, ha már tizenötéves lesz? Követelzőző, agresszív, esetleg verekedős lesz?

Szóval kedves nagymamák nagypapák, szerintem érdemes átgondolni az "Olyan keservesen és hosszasan sírt, megsajnáltam és ..." kezdetű mondatokat, és kicsit hosszabb távon gondolkodni!

Megoldás

Visszatérve az alvás problémára, saját tapasztalataim alapján eddig egyetlen dolog segített, és ez a szigorú rendszeresség. Azaz minden napot ugyanazzal a menetrenddel éljük, és csak minimális eltérés "engedélyezett". Például nálunk 8-kor kel a család, hétvégén is! 13-kor már alszik a baba, de 16-nál tovább nem alhat, akkor szigorúan ébresztő van. Este pedig 8.30-kor van vége a napnak.

Nem az időpontok a lényegesek, hanem az állandóság. Ha nincs kőbe vésve a lefekvés időpontja, akkor a gyerkőctől hogy várhatnánk el, hogy pont akkor aludjon el, amikor nekünk éppen kényelmes? Ha vannak szabályok, akkor ahhoz a baba is alkalmazkodni tud, és megszokja azokat.

Ugyanez vonatkozik minden más problémára is. Például a már említett csokievés esetére is lehet hozni olyan szabályt, hogy csokievés kizárólag gyümölcsevés, vagy szépen-ebédelés után lehetséges, és csakis meghatározott mennyiségben!

De mit tehetetünk, ha a probléma már adott?

Valljuk be minden szülő úgy kezdi, hogy felkészületlenül belevág, és majd lesz valahogy. Mi ugyan rengeteget olvastunk a témában a gyerekek érkezése előtt, sőt a rokoságban fellelhető babákkal  gyakoroltunk is, de még így is elmondhatjuk, hogy felkészületlenül ért minket a gyermeknevelés.

Szóval jó eséllyel már eleve benne vagyunk a sűrüjében, és a cél az hogy kimásszunk belőle, nem pedig az hogy elkerüljük. ;)

Tehát adott egy nagyon hisztis gyerek, aki semmi együttműködésre nem hajlandó, mindet azonnal akar, amit nem volna szabad, de legfőképpen aludni nem akar soha!

Ebben az esetben nekünk a dajkálás, hintáztatás, stb. egyáltalán nem vált be. Még nem volt két éves a gyerek, amikor már másfél órás volt az elalvási procedúra, ami már komoly megterhelést jelentett. Mint egy második műszak!

Az egyetlen ami segített, hogy hagytuk hogy hisztizzen!

Az első pár napban igen kitartóan ordított, és persze jogosan is, hiszen várta a szokásos esti "mókát". Mindezt nagyon nehéz volt elviselni, mert ugye melyik szülő szereti, ha visít a gyermeke. Egyáltalán milyen szülő az amelyik ezt tűri, és nem vígasztalja meg??? (Válasz: Az olyan aki, naponta 2 órát altat!!!)

Azonban az első sokk után a baba kezdte megszokni az új helyzetet, egyre kevésbé törte magát, hiszen látta hogy semmi értelme. Mi csak néha mentünk be hozzá, hogy a tombolás közben szétdobált alvómacit, és cumit újra a keze ügyébe tegyük, vagy betakarjuk.

Jelenleg ott tartunk, hogy letesszük aludni, és öt perc múlva - hiszti nélkül - durmol!

Kicsit utánaolvasva a dolognak kisebb babák esetében 2-3 ordítós toporzékolós estére lehet számítani, nagyobb gyerekeknél, a megszokás lehet akár 5-6 nap is.

Ezek után már csak arra kell figyelni, hogy lehetőleg tartsuk magunkat a lefekvési időhöz, és a babának nem lesz többé gondja az alvással.További érdekes tartalmak
Tartalomgyártás
Spam
Nyaralás
Verseny
Hitelkiváltás 1. rész
Babaruha olcsón
Flash játékok
Bérkalkulátor

Kiemelt oldalak
Mesék gyermekeknek
FotoRace - képértékelés
Vitalfood, étrendtervező
Utazás Okosan
Levelezőlista OkosanDundikawww.canga.hu :: Toplista :: Statisztika :: Bannercsere ::