Nyaralás

Nyaralás


Fogyókúra
Kívácsi vagy, hogy mennyit kell enned, hogy csökkenjen a testsúlyod?
www.vitalist.hu


Nyaralni jó!

De a fő kérdés, hogy: Hol és mennyiért?! Mert ugye nagyon nem mindegy, hogy mire is költjük el a nyaralásra szánt pénzt. Nem szeretnénk ócska penészes szobákban megszállni, vagy a vízparttól 15 kilóméterre lenni, hogy minden strandolás egyben maratoni túrázást is jelentsen. Persze vannak akik át akarják bulizni az üdülésüket, vannak akik rengeteget szeretnek kirándulni, kiállításokat látni, és vannak akik egyszerűen csak heverni szeretnének egy csendes ligetes parkban.

Azonban a pihenés bármilyen formáját is kedveljük, mindenképpen fontos szempont az igényes - ugyanakkor megfizethető - környezet. Mindez elérhető már Magyarországon is, és külföldön is.

Ez a kis írás nem a milliomos utazni-vágyóknak készült, akik gondolnak egyet, veszik a bankártyájukat, és elindulnak a repülőtérre.

A nyaralás költségei

Nézzük mire is kell számolni, ha nekivágunk a nagyvilágnak! Először is a szállás költségeit kell számolnunk. Ez a szállás minőségétől, és a helyszíntől függő, de ha nincsenek királyi igényeink akkor ez azért megfizethető költséget jelent. Legyen mondjuk pár tízezer Forint egy hétre.

Az odautazás költségei is nagy tételnek számítanak, hisz - főleg ha nagy távolságra utazunk - ez jelentős összegre is rúghat. De ne menjünk olyan messzire, maradjunk Európában. Menjünk Magyarországra, vagy esetleg Görögországba. Ekkor - feltéve, hogy idehaza gépkocsival utazunk, Görögországba pedig buszos utazást tervezünk - néhány tízezer Forint szintén elegendő.

Kis pénztárcával rendelkező nyaralnivágyók a repülőgépet el is felejthetik. Bár a fapados légitársaságok ajánlanak igen kedvező repülőutakat, de azoknál általában mindenféle illetékek még növelhetik a költségeket, illetve az indulási-érkezési időpontok sem hozzánk igazodnak.

További költséget jelent még a nyaraló-felszerelés összeállítása. Legyen ez egy hegymászókötél, egy túrabakancs, vagy gumimatrac, de akár egy napozókrém is. Általában a nyaralás előtti listaírás időszakában jövünk rá, hogy mennyi mindent kell megvásárolni, hogy egyáltalán el tudjunk indulni.

És végül, a nyaralás során elköltött pénzre is gondolni kell. Hazai kenyeret például nem szívesen eszünk egy héten keresztül. De ha félpanziós ellátásra megyünk is, akkor is érdemes fagyiköltségre, strandbelépőre, stb. számolni.

És pontosan ez az az összeg, amiért ez a kis írás megszületett.

Kiállítások, múzeumok, szabadidőprogramok a Balatonnál

Éppen most jöttem haza Balatongyörökről, mely a Balaton észak-nyugati részén terül el. Számos programmal kecsegtet a térség, így aki akar, igen aktív nyaralást rendezhet itt.

Azonban a kultúrális-, és szabadidős programokat olyan horror árakon kínálják, hogy egy átlag fizetésből élő család számára gyakorlatilag megfizethetetlen.

Nekünk a szállást sikerült ingyen megoldani, egy ismerős nyaralójában, így csak az autópályadíj, és a benzinköltség terhelte a kasszát. Étkezésünket magunk oldottuk meg, főként az itthon - élelmiszer-diszkontokban - megvásárolt tartós élelmiszerekből. Bár tízenketten voltunk, mindenféle korosztályból, és emiatt két részletben fértünk csak az asztalhoz, azért mindezt viszonylag egyszerűen tudtuk kivitelezni.

Tehát nagy naívan azt gondoltuk, hogy egy alacsony költségvetésű, ugyanakkor érdekes nyaralást tudunk majd véghezvinni.

Tévedtünk.

A strandbelépők ennyi embernek naponta ~5000 Forintba kerültek, fagyizás ~3000 Forint alkalmanként. A strandon található gyermeknek való játékok - kisautó, trambulin, vattacukor, stb. - ~1000 Forint egy gyereknek egy alkalomra. Meglepő, de a boltokban az élelmiszerárak ugyan drágábbak a pesti áraknál, de azért kibírhatóak. Ezek azok a költségek, amiket egy nagycsalád nem kerülhet el egy nyaralás során.

De ha az egyéb programokat nézzük, akkor igen szomorú képet kapunk. Megpróbáltunk bejutni egy kalandparkba - értelemszerűen a bébik, és a idősebb korosztály nélkül - azonban a belépők ára elérte volna a ~20.000 Forintot. Na jó, ez extrém program, nézzünk egy hagyományosabbat, menjünk hajókázni. A kalózhajózás a Balatonon azonban szintén ennyibe került volna. Hát akkor menjünk el a Festetics kastélyba.

Na ez volt a árak netovábbja! Ezután nem is kerestünk más programot, mert ez már röhejes volt. A kastályban ugyanis van vagy 5-10 különálló kiállítás, melyekre külön-külön lehet belépőt venni. Mindegyik 500-1000 Forintba kerül egy főnek. Azonban kínálnak egy kombó-jegyet is, mellyel majdnem mindent meg lehet nézni. Ez 3500 Forint egy felnőtt részére. Kiszámoltuk, és ha mindent meg szerettünk volna nézni, akkor ~35.000 Forintot kellett volna fizetnünk. Ez majdnem az egész nyaralási kiadásunk ötven százaléka lett volna. Egyetlen kastély meglátogatása!

Ennyit arról, hogy a magyar ember nem szereti a kultúrát. Szereti az, csak képtelen megfizetni az árát, amit nem az átlagfizetésből élőkhöz igazítanak. Sebaj, ehelyett megnéztük a TVben a Mónika-showt, és ilyenformán szívtuk magunkba a napi kultúra-adagunkat. Ezzel erősen gyarapítva a szinapszisaink számát, hogy a következő választásokon helyesen tudjunk majd dönteni!

A viccet félretéve tehát a mai Magyarországi nyaralások számunkra főként a kirándulásokra fognak korlátozódni. Túrázni szeretünk, és a természet is még szabadon látogatható.

Hogy aztán mit fogunk csinálni? Nézzük a külföldi túristákat az ablakból, hogy milyen jól érzik magukat az országunkban, és a röhejesen drága programokra, meg a röhejes fizetésünkre gondolunk ebben a szép új világban. Vagy elmegyünk inkább külföldre nyaralni, mert az még talán megfizethető nekünk is.További érdekes tartalmak
Kapócs Zsóka
Tie bonding
Sörkollektor
Facebook
Cumi nélkül
Bérkalkulátor
Tartalomgyártás
Elsősegélydoboz

Kiemelt oldalak
Mesék gyermekeknek
FotoRace - képértékelés
Vitalfood, étrendtervező
Utazás Okosan
Levelezőlista OkosanElsősegélydobozwww.canga.hu :: Toplista :: Statisztika :: Bannercsere ::