Penészedés

Penészedés


Fogyókúra
Kívácsi vagy, hogy mennyit kell enned, hogy csökkenjen a testsúlyod?
www.vitalist.hu


Miért penészedik a fal?

Az unalomig ismételt tézis, hogy a penészedés fő oka a magas páratartalom. És ez igaz is! A penészgomba ott alakul ki, ahol számára a legkedvezőbbek a körülmények. A penésznek pedig ideális a magas páratartalom, az alacsony légmozgás, és a kevés fény.

A régebbi házak penészedésének fő oka a szigetelések elöregedése, hatékonytalansága, vagy éppen teljes hiánya. Mivel azonban a falak külső szigetelése "viszonylag egyszerű" feladat, így általában a lábazat, vagy a tető szigetelése szokott a gyenge láncszem lenni. A penészgomba is a plafon felől, vagy a padlóhoz közel támad.

Az újabb házaknál a szigetelések jellemzően rendben vannak. Sőt! Az igen hatékonyan záródó műanyag nyílászárók gyakorlatilag bedunsztolják a házat, így a megfelelő szellőzés hiányában igen magas páartartalom alakul ki.

Merthogy egy normális életvitel mellett jellmzően rengeteg párát termelünk. Gondoljunk csak bele! A főzés, a teregetés, a fürdés, stb. De még ha csak ülünk a fotelben, a lélegzéssel is párásítjuk a környezetünket.

A nagykönyv szerint 70%-os páratartalom felett már jellemzően elkezd penészedni a fal. Az igazság azonban az, hogy hidegebb környezetben akár már alacsonyabb páratartalom is elég a penészedéshez. Ugyanis minél alacsonyabb hőmérsékletű felülettel találkozik a párás levelgő, annál könnyebben - tehát alacsonyabb páratartalom mellett is - kicsapódik a nedvesség, ami végül is a penészgomba üzemanyaga.

Tehát a rossz szigetelés miatt a falak jóval hidegebbek a kelleténél, így alacsonyabb páratartalom mellett is elkezdődik a penészedés. Jó szigetelés mellett pedig igen magas lehet a páratartalom, így a kevésbé hideg falakon is képes kicsapódni a víz, ami szintén a penész kialakulásához vezet.

Milyen veszélyei vannak a penésznek?

A penészedés legfőbb veszélye, hogy ha huzamosabb ideig élünk penészes környezetben, akkor jelentősen megnő a légúti megbetegedések kialakulásának veszélye. Alergiák, asztma, stb. Kisgyerekekre ez különösen veszélyes, fejlődési rendellenességeket is okozhat a tüdőben, stb.

A penész rátelepszik a falakra, bútorokra, ruhákra, de tönkreteszi a festményeket is. Gyakorlatilag minden tárgyunkat képes beszennyezni, hisz még az üvegen is képes megtapadni. Színre-szagra igen kellemetlen lakótársról beszélünk tehát.

Ráadásul figyelni kell arra is, hogy a túl alacsony páratartalom sem egészséges, így figyelni kell az egyensúlyra!

Mit lehet tenni a penészedés ellen?

Rengeteg helyen olvasható, hogy meg kell szüntetni a penészedés okát, a párát. Na ja, ha ez olyan egyszerű volna, akkor nem foglalkoznának ezzel annyian, és nem specializálódna erre a témára rengeteg cég, akik remekül meg is élnek ebből.

Merthogy miről is van szó valójában?

A védekezésnek kétféle formája létezik:
- Akkut "tűzoltás", hirtelen penészeltávolítás
- Hosszú távú megoldás, ami komolyabb ráfordítást, és odafigyelést igényel

Hirtelen penészeltávolítás

Ekkor gyakorlatilag letöröljük -, lefújjuk a penészt, kimossuk a penészes ruhát, esetleg átmossuk a falat valami klóros vegyszerrel (pl. a Domestos remek penészgátlószer), esetleg kiteszünk valamilyen nedvességfogó eszközt, és kész. Várjuk a következő menetet.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a lemosást soha ne száraz ruhával tegyük, mert a penészspórák szétszóródnak a levegőben, és ezzel segítjük a terjedést!

A hátránya ennek a megoldásnak, hogy garantáltan lesz következő penészedés, hisz úgyanúgy fürdünk, főzünk, stb., a pára ugyanúgy termelődik a lakásban. Ugyanakkor mivel a vegyszerek, és nedvességfogó eszközök ára is jelentős, így hosszabb távon tetemes költségekre számolhatunk.

A penészedés hosszabb távú megoldása

Sajnos ha forintosítjuk a védekezésünket, akkor be kell látni, hogy a hosszabb távú megoldások sem olcsóak. Sőt egy aktív szellőzőrendszer szakember általi kiépítése akár olyan többszázezerforintos költséggel is járhat, ami sohasem fog megtérülni a Domestosos törölgetéssel szemben.

Azonban az egészségünk érdekében mindenképpen érdemes megküzdenünk a penésszel!

Viszont a penész elleni védekezés megkezdéséhez nem kell feltétlenül a legdrágább megoldásokat választanunk. Szerencsés esetben elegendő, ha csak a szokásainkon változtatunk, és a legjelentősebb páraforrásokat próbáljuk kiiktatni. Érdemes a gyanúsan nedves falakat ellenőrizni, hogy nincs-e szivárgás valahol egy vízvezetékben, stb.

De például a fürdés után érdemes azonnal kiszellőztetni a fürdőszobát. Vagy főzés közben nyitva tartjuk az ablakot. Teregetni nem a radiátorra teregetünk(!!!), hanem egy olyan helységben, ahol megoldható a szellőztetés, és lehetelőleg nem az élettérben van. Felmosás után is szellőztessünk, és mindenféle nedvességet - például ágyra borult tea, stb - igyekezzünk minél előbb felszárítani, majd szellőztetni. És persze a megjelenő penészt a lehető leghamarabb tüntessük el.

A helyes szellőztetés gyakori, rövid, de nagy intenzitású légcserét jelent, azaz gyakran tárjuk sarkig az ablakot, de csak rövid időre!

A penészedő falakat próbáljuk szabadon hagyni! Rendezzük át a szobát úgy, hogy a bútorok a meleg falakra kerüljenek, a hideg falak pedig szabadon szellőzhessenek! Ha nem megy, legalább húzzuk el a bútorokat a faltól! 10-20cm hely már elegendő lehet, főleg ha alkalmanként egy párezer forintos fűtőventillátorral be tudunk fújatni a szekrények mögé.

Ha azonban az odafigyelés nem elég, akkor áttérhetünk a "drágább" megoldásokra is, melyek közül nézzünk jó néhányat felsorolásszerűen:

  • Érdemes az ablakok szellőzését biztosítani, amikre már remek páratartalomtól függő "automata" nyílások szerelhetőek.
  • A penészedő szobák falainak lekezelése is hasznos. Érdemes a falakat penészgátló adalékkal lekezelni, majd szintén penészgátló falfestékkel átfesteni.
  • Sokat használ a konyhába felszerelhető páraelszívó is, mely a főzéskor keletkező párák jó részét képes kapásból megszüntetni. Húszezer forint körül már kapható óránként 5-600m3 levegőt megmozgató eszköz.
  • Érdemes a leghidegebb - egyben legpenészesebb - falak, plafonok külső legszigetelése. Ha nem homlokzati falról van szó, hanem csak pl. egy sufnifalról, vagy padlásról, akkor elegendő hungarocell táblákat felragasztgatni. Már ez is rengeteget használhat!
  • A penészedő pince, és padlásajtók külső hungarocelezése is gyakorlatilag azonnal megszüntetheti a penészedést.
  • Ha nincs lehetőség a külső szigetelésekre, akkor belső szigeteléssel is érdemes próbálkozni. Kaphatóak 1-2cm vastagságú lakható(!) felületű ragasztható szigetelőtáblák, melyeket sokan dícsérnek.
  • Remek munkát végeznek a pár tízezer forintért beszerezhető mobil páramentesítő készülékek, melyek naponta akár 10-20 liter vizet is képesek összegyűjteni a levelgőből.
  • És persze az aktív szellőzőrendszerek is megérik az árukat, főleg ha már végképp nincs más lehetőségünk. Azonban ekkor is érdemes átgondolni a házilag történő megvalósítást, így spórolva a költségeken. Ez persze némi utánajárást, és tanulást jelent, de a kérdés mindig az, hogy mennyi pénze van az ember fiának, és mire akarja költeni?

Összefoglalva érdemes átgondolni a problémát, mielőtt ész nélkül belevágunk egy nagyköltségvetésű védekezésbe, hisz előfordulhat hogy akár egy szobaátrendezés, vagy átfestés is segíthet. Ha azonban az egyszerűbb megoldások nem vezetnek eredményre, akkor az egészségünk érdekében mindenképpen érdemes akár költségesebb eszközökkel is védekezni a penészedés ellen!További érdekes tartalmak
Politikai szavazás
Hitelkiváltás 2. rész
A magyar nyelv
Bankok
Éden Hotel 2
Bérkalkulátor
Mese
Összeesküvés

Kiemelt oldalak
Mesék gyermekeknek
FotoRace - képértékelés
Vitalfood, étrendtervező
Utazás Okosan
Levelezőlista OkosanVV Veronikawww.canga.hu :: Toplista :: Statisztika :: Bannercsere ::