Ragassz okosan!

Ragassz okosan!


Fogyókúra
Kívácsi vagy, hogy mennyit kell enned, hogy csökkenjen a testsúlyod?
www.vitalist.hu


Technokol, "átlátszós" ragasztó

Nemrégiben a gyerekem elkezdett nyaggatni, hogy ragasszak meg neki valami nyakláncot vagy mit, és akkor kellett rájönnöm a néhány éve még megszokott ragasztókat már nem is lehet kapni. Vagy csak nagyon eldugott kis helyeken.

Annak idején volt ugye a technokol rapid ragasztó, ami majdnem mindenre jó volt, és volt az átlátszós ragasztó (cellux), ami a maradékot is megragasztotta. Egy haverom még a törött kerékpárvázát is átlátszós ragasztóval erősítette meg. ;)

Később megjelentek a pillanatragasztók is, melyek hihetetlen híg kiszerelésben még hihetetlenebb kötésidővel rendelkeztek. Ennek a következménye természetesen az azonnal szerteszét folyó ragsztóanyag, ami egyből össze is ragasztotta az ember ujját. Utána órákig összetapadt ujjal lehetett mászkálni.

Modern ragasztók

altalanos_ragasztokMára viszont megváltozott a helyzett. Mintha láttam volna még egy-két helyen technokolt is, de az már nem a régi. A jó öreg piros tubus helyett mintha már sárga lenne, és gondolom a tartalom is megváltozott. És megjelentek a golyós ragasztók is, amikkel úgy kell ragasztani, mintha csak filctollal rajzolnánk.

A pillanatragsztók fejlődése viszont szemmel látható a mai jófajta ragacsok már nem olyan hígak, és a kötési idejük is normálisabb. A korábbi - valóban pillanatok alatt száradó - ragasztókkal ellentétben a maiak már kicsit lassaban kötnek meg, így végre van idő összeragasztani az összeillesztendő dolgokat. ;)

Speciális ragasztók

Manapság már gyakorlatilag mindent mindennel össze lehet ragasztani. Léteznek direkt fémragasztók, faragsztók, üvegragasztók, stb. De akár még szivacsot is ragaszthatunk! ragasztashoz

A ragasztóanyagok tartóssága, és erőssége is megdöbbentő lehet. Nemrég találtak olyan ragasztott rómaikori fémtárgyakat, melyeket az eddig eltelt közel kétezer év viszontagságai sem oldottak fel. Ráadásul a megfelelően kiválasztott ragasztóanyagok nagyobb terhelést is képesek elviselni, mint a csavarozásos technikák. (pl. egy fémkábel két végét megfelelően összeragasztva erősebb szerkezetet kapunk, mintha csak csavarokkal rögzítettük volna össze)További érdekes tartalmak
Okosan.org
Elsősegélydoboz
Hitelkiváltás 1. rész
Hitelkiváltás 2. rész
Tartalomgyártás
VV Veronika
Cumi nélkül
StarCraft

Kiemelt oldalak
Mesék gyermekeknek
FotoRace - képértékelés
Vitalfood, étrendtervező
Utazás Okosan
Levelezőlista OkosanNői sofőrwww.canga.hu :: Toplista :: Statisztika :: Bannercsere ::