Tartalomgyártás

Tartalomgyártás
Google reklámTartalomgyártás


Fogyókúra
Kívácsi vagy, hogy mennyit kell enned, hogy csökkenjen a testsúlyod?
www.vitalist.hu


Miért is gyártanék tartalmat?

Tényleg, minek? Hiszen az interneten minden ott van, én úgysem tudnék újat mondani!? Vagy ha mégis, akkor úgyse jutna el senkihez.

Azonban a jó minőségű tartalom érték. Értéket pedig már megéri termelni, nem? Ráadásul az értékes tartalmakat a keresők is észreveszik, és segítik a munkánkat. Megdöbbentően hamar népszerűvé válhat bármi a keresőkben, ha az megfelelő minőségű, és egyedi.

Egy-egy jól megírt oldallal pedig még pénzt is kereshetünk. A pénz a reklámozásban van. Kereshetünk magunk is partnereket, de ez nehézkes, és kétes eredménnyel is jár. Az interneten elérhető reklámozásra szakosodott oldalak ezt is leveszik a vállunkról. A legnépszerűbb ilyen oldal a Google Adwords, mellyel "pár" kattintás után már meg is jelenhetnek a fizetős reklámok az oldalunkon,és várhatjuk a kattintásokat, amikért pénzt kapunk.

Engem ezeken felül még egy dolog motivál a témában. Ugyanis szívesen versengek. ;) A keresőkben az első helyekért pedig mindig versengeni kell. Mivel egy-egy kiválasztott téma valóban rengeteg egyéb weboldalon is megtalálható, így akár több tízmillió versenyzőből kell a legjobbat nyújtanunk. Ilyen tülekedésből kitűnni pedig már eredménynek számít, és ez az a dolog, ami engem még motivál.

Hogyan készül a jó tartalom?

Amikor nekiállunk tartalmat generálni, akkor mindig érdemes olyan témákat választani, amiben otthon érezzük magunkat, értünk a témához. Amennyiben nem ismerjük eléggé azt amiről írni akarunk, akkor érdemes utánajárni kicsit, hogy elkerüljük azt az esetet, hogy téves információkat osztunk meg. Amellett, hogy emiatt bármilyen kellemetlenségünk is lehet, egyszerűen könnyebb olyan dolgokról írni, amihez értünk. Alapigazság, hogy amit tudunk azt könnyebb leírni, mint amiről csak találgatunk.

Néhány alapvető feltételnek is meg kell felelnünk. Nem komoly dolgokról van szó, csak néhány ésszerű dologról. Például meg kell tanulnunk helyesen írni. Vicces, de ez rengeteget számít!
/Megjegyzem nekem ezzel vannak problémáim. ;) /
Ugyanis senki sem szeret olyan szövegeket olvasni, amely hemzseg a helyesírási hibáktól. Emiatt a keresők is figyelnek erre.

A felület is fontos. Persze senki sem tudja, hogy milyen is a tökéletes felület, amin a tartalmunkat megjelenítjük, azonban személy szerint én a minimál-desig-ra szavazok. Azaz az olyan weboldalakat részesítem előnyben, melyek letisztultak, kevés díszítőelemet tartalmaznak, és a szövegre koncentrálnak.

Az ésszerűtlen mondatszerkesztést is érdemes elkerülni. Mindig embereknek írjunk. Úgy mintha velünk szemben valóban egy hús-vér ember ülne, akinek mesélnénk. Ha elkezdünk értelmetlen mondatokat gyártani, melyek kizárólag a kulcsszavak halmozása céljából találunk ki, azonban eleve hibásak nyelvtanilag, az csökkenti az értékét. Ilyen módszerekkel csak véletlenszerűen tudunk értékesnek tűnő tartalmakat előállítani, illetve mivel a keresőmotorok is folyamatosan fejlődnek, jó eséllyel csak ideiglenesen is. Ha hosszú távon gondolozunk, akkor minden esetben érdemes tisztességes szövegeket írni.

Tartalomlopás

Hát igen, erről is beszélnünk kell. Érdemes-e lopni a tartalmat? Vagy csak mindenféle megegyezések értelmében legálisan duplikálni?

A válasz összességében: NEM.

Egyszerűen saját magunk által gyártott tartalom nélkül nem is érdemes belekezeni ilyesmiben. Mondjuk előfordulhat olyan helyzet, hogy kiegészítésképpen az egyéb helyeken elérhető tartalomak duplikálásának van értelme. Erre kimondottan alkalmasak az erre szakosodott hírlevélgyártó oldalak, melyek pontosan ilyen céllal gyártanak tartalmakat, melyeket aztán publikálás céljából küldenek szét nekünk tartalom-megjelenítőknek.

Ezzel érdemes foglalkozni akkor, ha a téma mondjuk közérdekű, és mi is szeretnénk részt venni a népszerűsítésben. Például egészséges életmód. Én szeretem ezt a témát, így szívesen népszerűsítem akár ilyen formában is.

Az illegális tartalom-duplikálás, azaz a tartalom ellopása, azonban már nem jó móka. Ha ugyanis a tulajdonos észreveszi ezt (márpedig akár a Google segítségével is elég könnyű az ilyet észrevenni), akkor elkezdődik egy végtelen levelezgetés, és - bár ezt nem tudom - de elvileg mindenféle jogi utakra is terelődhet a dolog. Mondjuk szerintem aki ilyennel riogat, az igazándiból üres fenyegetéseket kiabál, de én inkább nem játszom ilyesmivel.

A törvényi számonkérés kévésbé megfogható veszélyével szemben azonban van egy igazi hátrányt okozó lehetőség is, ami ráadásul automatikusan történik mindenféle emberi ráhatás nélkül. Ez pedig a keresők ténykedése. Ugyanis a keresők figyelik a tartalmakat, és ha duplikálást érzékelnek, akkor a később megjelent publikációkat büntetik. Például hátrébb rangsorolják a listákban. Ez pedig komoly veszély, hisz kihat az egész oldalra.

Sajnos önhibámon kívül én eddig kétszer kerültem hasonló helyzetbe. Az első esetben egy viccoldal próbálta kisajátítani az itt is leközölt népszerű, és közismert viccek tulajdonjogát - ami szerintem önmagában is vicc -, de a békesség kedvéért a viccekben szereplő Pistike nevét Mórickára változtattam. A másik esetben egy szintén népszerű - és ráadásul már "millió" helyen le is közölt - ötlet hangsúlyozattan saját magam általi megfogalmazását kifogásolta valaki, aki magáénak gondolta az általa is külföldről importált gondolatokat. Ezzel azonban nem is foglalkoztam érdemben, hiszen mondjuk a ketészkedés alapelveiről szerintem mindenki írhat, nem csak mondjuk a Főkert Kft. Szerintem.

Miről is írjunk?

A legnehezebb kérdéshez érkeztünk. A téma meghatározásához. Merthogy nagyon nem mindegy hogy az általunk generált tartalom miről is szól. Ugyanis a népszerű témák nagyobb értéket képviselnek, hiszen a reklámozás szempontjából nagyobb látogatottságot -, azaz nagyobb bevételt fognak generálni oldalunkra. A népszerű témák hátránya azonban, hogy viszonylag hamar elavulnak, és egy rövid csúcs után elvesztik a népszerűségüket. Ilyenek például a TV műsorokhoz köthető témák. Például a tehetségkutatók, valóságshow-k, stb.

Az ilyen témákról történő publikálást ugyan én is kipróáltam, és időszakosan valóban eredményesnek is tűntek. Tehát érdemes ezekkel foglalkozni, azonban nekem sajnos komoly fizikai fájdalamat okoz az ilyen jellegű bulvár témákban történő elmélyedés. Emiatt ezen az oldalon csak korlátozott mértékben találhatóak meg az ilyen jellegű tartalmak. ;)

Számomra inkább a szakértői témákról -, résztudományokról -, rétegtechnológiákról szóló tartalmak generálása okoz örömet, így főként ezekkel foglalkozok. Az én szintemen ugyanis annyit nem lehet ezzel keresni, hogy ne kelljen öröforrásként kezelnem a tartalomgyártást. Illetve szívesen kiabálom ki a számomra érthetetlen -, vagy számomra komoly hátrányt okozó témákat is, melyek néha már a politizálás határát súrolják.

Összegzés

Ha röviden szeretném megfogalmazni a tartalomgyártás lényegét, akkor ezt mondanám:

Írjunk(!) egyedi -, számunkra is érdekes tartalmakat, és figyeljünk az emberközpontúságra, azaz írjunk helyesen, stb.
Ha erre figyelünk, akkor könnyedén lehetünk eredményes tartalomgyártók, és tartalommegjelítők is egyben.További érdekes tartalmak
Művészet
Gatech Bt.
Buda Gábor
Weblapépítés
Cumi nélkül
Bankok
Alma: dalok
Éden Hotel 2

Kiemelt oldalak
Mesék gyermekeknek
FotoRace - képértékelés
Vitalfood, étrendtervező
Utazás Okosan
Levelezőlista OkosanRagassz okosan!www.canga.hu :: Toplista :: Statisztika :: Bannercsere ::