Weblapépítés

Weblapépítés
Weblapépítés Honlapszerkesztés Webfejlesztés


Fogyókúra
Kívácsi vagy, hogy mennyit kell enned, hogy csökkenjen a testsúlyod?
www.vitalist.hu


Hogyan építsünk egy használható, ugyanakkor normálisan is kinéző weboldalt?

Legfontosabb, hogy eldöntsük, mire is szeretnénk azt használni!
A második legfontosabb kérdés, hogy vajon mondanak-e nekünk bármit is a HTML, CSS vagy a PHP, MySQL rövidítések?

Teljesen kezdőként ugyanis nem érdemes a legbonyolultabb feladattal kezdeni, hiszen csak elmenne tőle a kedvünk. Ilyenkor érdemesebb inkább a manapság már sok helyen elérhető egérrel "programozható" rendszereket használnunk.

Jelen leírással igyekszünk mindenről kicsit beszélni, némi rálátást nyújtani a webfejlesztők munkájára, de azért ne számíts pl. részletekbe menő PHP oktatásra, vagy webmarketing előadásra!

Nézzük tehát sorra a dolgot az egyszerűbb megoldásoktól a bonyolultabbakig!

Blogok

Az egyik legegyszerűbb megoldás, ha a gondolatainkat -, ötleteinket szeretnénk megosztani, ugyanakkor nincs meg a kellő szaktudásunk, hogy a meglévő blorendszerek egyikén regisztrálunk magunknak egy - általában - ingyenes tárhelyet, és szépen elkezdjük megosztani írásainkat.

Ilyen blogrendszer például a http://www.wordpress.com

Az ilyen blogrendszereken számos előre gyártott "modul" építhető be az oldalunkba. Például bekapcsolható, hogy a felhasználóink hozzászólhatnak-e a cikkekhez, stb.

Egyszerű saját weboldal

Ha  már tisztában vagyunk azzal, hogy egy teljesen testreszabott oldal létrehozásához saját tárhelyre, és domainre van szükségünk, az már az első lépés a komolyabb weblapok készítése felé. Keressünk is egy számunkra szimpatikus szolgáltatót, ahol jellemzően éves szinten 10-30.000Ft körül már találhatunk minden igényt kielégítő tárhelyeket.

A http://gyumolcstarhely.hu/ például egy ilyen szolgáltató.

Ezek a tárhelyek a kezünk alá dolgoznak amiben lehet, így általában "gyári" eszközök vannak a felhasználók -, emailfiókok -, adatbázisok kezelésére.

A mi dolgunk "csak" annyi, hogy összerakjuk a saját weblapunkat. Ehhez azonban szükséges ismernünk legalább a HTML nyelv alapjait, de legalább is ismernünk kell valakit, akitől kérdezhetünk! ;) Vannak már ingyenesen is letölthető weblapszerkesztő programok, melyek azért segíthetnek nekünk.

A legegyszerűbb oldalak csak képekből, és szövegből állnak, és alig pár oldalnyi információt hordoznak. Ideális, ha pl. a cégedet akarod bemutatni, vagy például az önéletrajzodat szeretnéd online formában is elérhetővé tenni.

Az elkészült weblapot jellemzően FTP-n keresztül töltheted majd fel a tárhelyedre, és ha jó szolgáltatót választottál, részletes segítséget is kaphatsz mindenhez!

Összetett saját weblap

Összetettebb weblapok elkészítése már komolyabb feladat, viszont számos eszköz áll rendelkezésedre, hogy mindezt a legjobb eredménnyel tudd megvalósítani. Az ilyen oldalak lényege, hogy kisebb-nagyobb mértékű felhasználó aktivitásra számítanak. Például képeket lehet az oldalra feltölteni, chat-elni lehet, stb.

Mindezek megvalósításához már nem elegendő csupán a HTML ismerete, itt már el kell mélyedni a szerveroldali programozás rejtelmeiben. A webes világban az egyik legelterjedtebb ilyen megoldás a PHP, lokális hálózatokon viszont inkább az ASP, vagy Java rendszerek használata a megszokott.

Szerveroldali részeket is tartalmazó weboldalak fejlesztése az alapok ismeretének hiányában semmiképpen nem ajánlott. A tanulást ezen a téren a PHP-val való ismerkedéssel érdemes kezdeni. Ez sokak által ez egyik legegyszerűbb - ugyanakkor minden feladatra alkalmas - módja a szerver oldali programozásnak.

Ide sorolnám még a főként design célokat szolgáló flash alkalmazását is. A flash programok jellemzően mozgó grafikai elemekkel dolgoznak, melyek igen látványos megoldásnak számítanak. Ugyanakkor elkészítésükhöz nem árt tisztában lenni pl. a "timeline" fogalmával, illetve némi szépérzékre, és kézügyességre is szükség van.

Egy tipikus flash alkalmazás a linkelt oldal közepe táján:
http://vitalist.hu/index.php?content=elkeszult_az_uj_bemutatoanyagunk

Üzleti weboldalak

A weblapok "királyai", melyek nem csak jól néznek ki, és bonyolultak, de akár még pénzt is lehet velük keresni. Egy webáruház mondjuk, vagy egy képértékelő portál. A lehetőségeknek csak a képzelet szab határt, hiszen - megfelelő szaktudással - bármilyen üzleti folyamat megvalósítható a neten is.

Az ilyen oldalak elkészítése viszont már akkora feladat, amihez mindenképpen szakember szükségeltetik, aki éveken át fejlesztést tanult, azzal foglalkozott. Ha nem mondanak számodra semmit sem pl. az OOP, vagy az AJAX kulcsszavak, akkor ehhez a feladathoz mindenképpen kérd szakember segítségét!

WEBTools

A jó webfejlesztő onnan ismerszik meg, hogy próbálja a lehető legkevesebb programot megírni a saját kezével. Igyekszik inkább már meglévő, és használható elemekből építkezni.

Az interneten ugyanis számos olyan előre gyártott modul -, vagy modulcsomag létezik melyek egy kisebb feladatot teljes mértékben ellátnak, ugyanakkor önmagukban értelmetlenek. Ezeket a kis modulokat összeszedhetjük, és egyszerűen beépíthetjük a saját oldalunkba.

Ilyen például egy naptár, vagy képgaléria modul. De találhatunk akár recepteket generáló alkalmazást is: http://fotorace.hu/digitalis/. Jobbnál jobb ilyen eszközök állnak már a rendelkezésünkre, érdemes tehát egy adott probléma esetén először keresgélni a neten, hátha találunk valami használhatót!További érdekes tartalmak
Formák
Babaruha
Egészségügy
Simándy József
Dallas, Ewing
Levelezőlista Okosan
Sörkollektor
Hitelkiváltás 2. rész

Kiemelt oldalak
Mesék gyermekeknek
FotoRace - képértékelés
Vitalfood, étrendtervező
Utazás Okosan
Levelezőlista OkosanLevelezőlista Okosanwww.canga.hu :: Toplista :: Statisztika :: Bannercsere ::